Kövess a Facebookon!

playthegame

"Az igazságnak, melyet kimondasz, múltja, s jövője sincs. Létezik, s nincs is több dolga ennél." (R. B.) ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** Ez a blog rólam szól. Az én érzéseimről, gondolataimról, igazságaimról. Nem Rólad, és nem azért, mert meg akarom mondani, mit kezdj Te a saját életeddel. Ha úgy érzed, hozzád szólok, csak azért van, mert megláttál valamit, ami közös lehet bennünk - a kételkedést, a gyötrődést, a boldogságot, az örömöt. Lehet, ez úgy tűnik Számodra, mintha én jobban, vagy rosszabbul tudnék valamit, de akkor nagyon tévedsz. Az én igazságaim csakis rám vonatkoznak. Senki másra. Mert ahányan vagyunk, és ahány féle dolgunk van, annyi külön-külön igazság van. Végtelen sok.

Utolsó kommentek

  • Liana.Hugs: "Az igazságnak, melyet kimondasz, múltja, s jövője sincs. Létezik, s nincs is több dolga ennél." A... (2011.07.19. 21:44) FREE AS A BIRD - Liana
  • peti2000: A szobor alkotójáról se feledkezzünk meg: Ifjabb Szlávics László alkotása, adománya a mellszobor. (2010.10.11. 19:49) LENNON 70
  • John C. Arvay: @Mylady: köszi a linket, kedden futok is érte! :) (2010.09.24. 16:02) A BÖLCSESSÉGRŐL
  • Mylady: Ez milyen igaz. Egyébként :) futo.blog.hu/2010/09/21/hip_hop_futoblog_polo (2010.09.22. 22:06) A BÖLCSESSÉGRŐL
  • John C. Arvay: szerintem meg felelősséggel tartozunk a tetteinkért, és ez a gondolat arról szól, hogy nem árt óva... (2010.08.31. 11:28) FELELŐSSÉG
  • Utolsó 20

Érdekes egy faj az ember, az már biztos. Néha elcsodálkozom azon, hogy értelmes emberek mennyire nem tudják megérteni egymást, de ilyenkor aztán eszembe jut Feldmár egyik gondolata, amely valahogy így szól: végtelenül különbözőek vagyunk, éppen ezért hogyan is tudnánk másokat megérteni?

Többször is mondtam már ismerősöknek, amikor a megértésről vagy egy másik ember gondolatainak elfogadásáról volt szó néhány - a fentihez hasonló - gondolatot. Kedvenc példám ezzel kapcsolatban az, hogy miként is tudnánk elmagyarázni másoknak azt, hogy éppen milyen színre gondolunk, mikor azt mondjuk: égszínkék. Hogyan is lehetne elmagyarázni, mikor a szavak jelentése attól függ, hogy mi miképpen szocializálódtunk, milyen tapasztalataink vannak és hogy fizikailag mit vagyunk képesek a körülöttünk lévő világból felfogni. És azt hogyan képezi le nekünk a gondolkodásra, megjelenítésre képes szervünk, az agyunk. Hogyan lennénk képesek egy szóhoz fűződő érzelmi asszociációt átadni másnak, amikor az velünk történt meg, mi éltük át, a mi lényünkben hagyott egyedi és teljesen speciális lenyomatot. Hogyan is képzelnénk, hogy amit mi érzünk - legyen az bár szeretet, gyűlölet, vagy bármi más e két végpont között - az maradéktalanul átadható egy másik lény számára... Csak reménykedhetünk, hogy a másik ember valamit megsejthet abból, mennyire túlcsordul a lelkünk, amikor egy tücsökciripeléstől hangos mezőn a telihold mosolygó arca alatt elönt minket a végtelen boldogság érzése, miközben szavaink legfeljebb annyira képesek leírni az élményt amennyire egy favágó lenne képes a baltájával egy Fabergé tojás leheletnyi finom aranycsipkéjét formába önteni.

Mégis, néha a mai napig is el tudok csodálkozni azon, hogy viszonylag normális, iskolázott emberek mennyire nem képesek számomra egyszerűnek tűnő mondatokat értelmezni. Azt veszem észre, hogy mai korunk talán egyik legnagyobb hibája, hogy sem gondolkodni, sem gondolatokat értelmezni nem tanulnak meg az emberek. Mintha csak arról szólna az egymás közötti kommunikáció, hogy mindenki mondja a magáét, és a saját kiinduló gondolatából elképzel egy lehetséges logikai menetet, amit végigvisz akkor is, ha a másik éppen teljesen más irányba indulna el. De mivel csak a saját gondolatait hajtogatja ezért el sem jut a tudatáig a másik gondolatmenete. Így aztán szépen eljut egy olyan végkifejletig, ami egyébként köszönő viszonyban sincs azzal, amit a partner megpróbál elmagyarázni. A másik eset, amikor valaki egy számára nem kedvező választ kap, és onnantól a beszélgető partnerét megpróbálja földbe döngölni a saját sértettségével; minden szavában csak a saját igazának bizonyítékát látja és meg sem próbálja megérteni, hogy esetleg valaki másként látja a világot, mint ő. Bizonyítékokat keres, hogy a saját logikája szerinti ellentmondásokra rávilágítson, és az sem érdekli, ha csúsztat, félremagyaráz csak azért, hogy bebizonyítsa: neki van igaza, mert ebben az esetben visszautasított félből fesőbbrendűvé válik, aki ezután már elmondhatja, hogy a másik fél igazából nem is méltó a figyelemre. Hurrá, győzelem!

Lehet, hogy én vagyok már öreg - bár inkább szeretném ha ez már a kezdődő bölcsesség jele lenne - de valahogy ezekhez a hétköznapi harcosok hétköznapi küzdelmeihez nincs türelmem. Vagyis nem is a türelem hiányzik, de biztosan Te is vagy úgy Kedves Olvasó, hogy vannak azok a dolgok, amik egyszerűen nem érik el az ingerküszöbödet. Sajnálom az időt ilyen felesleges csatározásokkal tölteni, és inkább - nevezz nyugodtan emiatt gyávának, ha gondolod - továbbállok. Annyi szép és jó, érdekes és csodálni való van ezen a világon, amire szívesebben fordítok időt.

Te hogy vagy ezzel?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://playthegame.blog.hu/api/trackback/id/tr61972724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nórabóra 2010.05.04. 07:50:29

S nem e az kezdődő bölcsességed jele ó fényességes Sir Lanci, hogy a fejlődésükben egysejtű szintjén mozgó, konzerv-eszméket papoló, gondolkodásra képtelen embertársaid mellett nem mész el, hanem szeretetedben fürdeted s elnézőn mosolyogsz ezáltal tanítva őket a végső s legnagyobb elfogadásra? Mert lehet bármily iskolázott, ha még fiatal az ő lelke.

John C. Arvay 2010.05.04. 11:41:30

@Nórabóra: Te értő ember vagy, mert az elméd nyitott, légy bár tizenöt, avagy hetvennyolc, nem számít. Én amazokról értekeztem volt, kiknek szelleme nem rendelkezék a gyermeki érdeklődés és kíváncsiság nemes erényeivel, hanem megrögzött frázisaik és bigott eszméik olymódon verik béklyóba gondolkodásuk szabad szárnyalását, mint a fiatal facsemetére tekert vasdrót, mely a cseperedő fácska testébe mélyedve, annak rozsdás részévé válik, vagy mint kocsiutak az alföld szikes talaján, melyeket minden egyes elhaladó ökrösszekér kerekei mélyebbre és mélyebbre vájtak.

A gyermeki lélek - légyen bár fiatal, vagy idős testben - ajándék, mert hajlamos a befogadásra, az írás azonban az oly megrögzött elmékről szólt, kik önnön igazságukat meggyőződésből mantrázzák. Ilyenkor egy bölcs embernek talán illő azon elgondolkodni, hogy mivel tehet több jót: egy ember megváltásával nyűglődjék a végítélet napjáig, ki önmaga nem halló a megváltó szavára, avagy tudománya fényét inkább oly lelkekre vetítse, kik maguk már megérettek a tudásra?

Jómagam még nem lévén e bölcsek szűk kasztjában Teged kérlek ó hatalmas Nórabóra: Te mit választanál?

Nórabóra 2010.05.04. 15:31:25

@sire-lancelot: Azt mondom, mindig a nehezebb utat válaszd mert az ad nagyobb üdvöt kitartó Lancelot.
Bár csábít a könnyebb feladat, hidd meg:nagyobb erény egy vaksötétben bolyongó léleknek megmutatni az utat a fény felé, mint azoknak nyújtani segítő jobbot, kik maguk is megtalálnák azt.

S hogy én mit tennék? Ím válaszom:
Jómagam persze elkerülném a kis materialista gyökereket,kushadjanak csak magukban!!

John C. Arvay 2010.05.04. 17:12:14

@Nórabóra: Tudtam, hogy Benned egy igazi szentre leltem mert a szájhagyomány is mondatja: minden szentnek maga felé hajlik a keze!

Én azonban ama kevesek közé tartozom, kik nem azt nézik, ki mit mond, hanem a cselekedetekből lelnek útmutatást. Midőn szavaid ellentétben állnak elképzelt tetteiddel - könnyen vagy, ha a rút feladatot másra testálnád -, példádat jó tanítvány módra ím én is követem: ott rohaggyon meg mindenők, kik éjsötét lelkük és gondolataik miatt világtalanul bolyongnak a lét határmezsgyéjén, jómagam inkább fordítom orcám azon fiak felé, kik megérettek arra, hogy pallérozott elmém fényessége reájuk vetüljék!

De legyünk jó atyafiak, s ha ki képes saját önnön valóját megváltoztatni, fogadjuk azt is szeretettel körünkben, bármikor is jőve el az időpont, mely setét elméjében a koroméj helyett fénynek adná át helyét.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.05.09. 21:16:12

@Nórabóra: egysejtű konzervatívok?

vmiről lemaradtam

Nórabóra 2010.05.16. 20:50:48

@tesz-vesz: nem, nem egysejtű konzervatívok. Egysejtűek, akik konzervgondolatokat szajkóznak. Készen kapott, instant szövegeket, amit nem ők formáltak ki korábbi élményeik-gondolataik-olvasmányaik alapján, hanem amit a média vagy a társadalom borított oda nekik, ők meg bekajálták.
süti beállítások módosítása