Kövess a Facebookon!

playthegame

"Az igazságnak, melyet kimondasz, múltja, s jövője sincs. Létezik, s nincs is több dolga ennél." (R. B.) ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** Ez a blog rólam szól. Az én érzéseimről, gondolataimról, igazságaimról. Nem Rólad, és nem azért, mert meg akarom mondani, mit kezdj Te a saját életeddel. Ha úgy érzed, hozzád szólok, csak azért van, mert megláttál valamit, ami közös lehet bennünk - a kételkedést, a gyötrődést, a boldogságot, az örömöt. Lehet, ez úgy tűnik Számodra, mintha én jobban, vagy rosszabbul tudnék valamit, de akkor nagyon tévedsz. Az én igazságaim csakis rám vonatkoznak. Senki másra. Mert ahányan vagyunk, és ahány féle dolgunk van, annyi külön-külön igazság van. Végtelen sok.

Utolsó kommentek

  • Liana.Hugs: "Az igazságnak, melyet kimondasz, múltja, s jövője sincs. Létezik, s nincs is több dolga ennél." A... (2011.07.19. 21:44) FREE AS A BIRD - Liana
  • peti2000: A szobor alkotójáról se feledkezzünk meg: Ifjabb Szlávics László alkotása, adománya a mellszobor. (2010.10.11. 19:49) LENNON 70
  • John C. Arvay: @Mylady: köszi a linket, kedden futok is érte! :) (2010.09.24. 16:02) A BÖLCSESSÉGRŐL
  • Mylady: Ez milyen igaz. Egyébként :) futo.blog.hu/2010/09/21/hip_hop_futoblog_polo (2010.09.22. 22:06) A BÖLCSESSÉGRŐL
  • John C. Arvay: szerintem meg felelősséggel tartozunk a tetteinkért, és ez a gondolat arról szól, hogy nem árt óva... (2010.08.31. 11:28) FELELŐSSÉG
  • Utolsó 20

 

Van egy elméletem. Nem bizonyított, de szerintem a következtetés megállja a helyét még akkor is, ha nem mindenki ért vele egyet. Persze csak olyan tapasztalatokat tudok bizonyítékként az elmélet mögé tenni, amit a saját megfigyeléseim igazolnak. Ez azt jelenti, hogy kutatást végeztem az ismeretségi-, baráti körben is; persze csak amolyan pancser tesztet, nem reprezentatív mintán, és csak néhány ember vett benne részt. De nem kell ahhoz 1000 embert megkérdezni, hogy következtetéseket tudjunk levonni. Néha elég csak figyelni a körülöttünk, bennünk lévő világot, hogy észrevegyünk törvényszerűségeket.

 

Ennyi bevezető után egy kis tudomány: mindannyian hallottuk, vagy tapasztaltuk, hogy a fejlődési időszakaink között van egy, amit Freudi terminológiával orális korszaknak (más pszichoanalitikus szerint csecsemőkornak [0-1,5 év]) nevezünk. Ennek a korszaknak a jellegzetessége, hogy a gyermek mindent, ami a keze ügyébe esik már be is töm a szájába. Legyen az kavics, gombelem, zippzár darabka, csikk, toll kupak, aprópénz, kosz, ételdarabkák, szösz... emberi képzelet nem szabhat határt a gyermeki kreativitásnak. A keresőbe beírva az "orális korszak" kulcsszót nevettető és horrorisztikus történetek sokaságára lelhetünk, és rémülhetünk meg, vagy kacaghatunk a gyermekek akcióin.

 

Van aki az ősbizalom kialakítása korszakának nevezi ezt az időszakot, és ha továbbvisszük ezt a gondolatot a párkapcsolati interakcióinkra, mindjárt tudományos alapokat adhatok az elméletemnek. 

 

Azt valószínűleg mindannyian érezzük, hogy a szánk kitüntetett szerepet játszik az érzékelésben. A nyilvánvaló fizikai okok mögött (talán az egyik "legjobban" beidegzett szervünk) emocionális-, lelki,- pszichikai okok is vannak: ami a szánkkal kapcsolatba kerül tulajdonképpen eggyé válik velünk - az étel, ital; szinte minden tápanyag így kerül a szervezetünkbe -, de a szánkkal tudjuk a szeretetünket, az érzelmeinket is a leginkább kifejezni. Gondoljunk csak arra, amikor a gyermekünk homlokán a hőemelkedést így ellenőrizzük, a szüleinknek adott gyermeki puszikra, a múzsa homlokcsókjára, vagy a szerelmesek mindent végigkóstolgató, végig ízlelgető csókocskáira, vagy akár a szexben az orális játékokra.

 

A szánk, a csók talán az egyik legfontosabb kifejezője az intimitásnak: az elfogadást, a befogadást fejezi ki, minden, ami a szánkkal kapcsolatba kerülhet át kell, hogy menjen a kölcsönös szimpátia, vonzalom, a kívánás és megadás szűrőjén. Ugyanúgy, ahogy egy ételt sem veszünk szívesen a szánkba, mely nem kívánatos a számunkra, egy másik embert sem szívesen érintünk a szánkkal, akit valami oknál fogva visszataszítónak érzünk. De vegyük észre, hogy a csók nemcsak "kapás"-t jelent, hanem "adás"-t is, amit a befogADÁS, elfogADÁS szavunk is híven jelez: a csókkal nemcsak kapunk, hanem adunk is, bárhová is adjuk azt a csókot. Nemcsak magunkévá tesszük, befogadjuk a másik embert, hanem magunkat, a legintimebb érzéseinket is átadjuk neki. Talán nem véletlen, hogy az örömlányok nem szeretnek az alkalmi partnerrel csókolózni: az intimitás, a lelkük átadása nem fér bele a "munkakapcsolatba".

 

Mivel a szánk a legérzékenyebb "műszerünk", emiatt a csók egyfajta mérőeszközként, előjelzőként mutathatja egy kapcsolat intenzitását, érzelmi mélységét. És még abban a stádiumban vehetjük észre a változást, amikor máshogy - a tudat útján - még nem érzékelhető. Nem feltétlenül a technikai részleteire értem az intenzitást, mert - hogy panelekkel élve általánosítsak - egy alapbeállítottságában vehemens (latin) párt szembeállítva egy hűvösebb (északi) szerelmespárral a nyilvánvaló különbségeken túl inkább a saját kapcsolaton belüli változások lehetnek a jelzésértékűek. A kihűlő kapcsolatok jellegzetessége az egyre ritkább orális együttlét (kevesebb, kevésbé intenzív csókolózás). A csókok ritkulása, elmaradása jelezheti a másik fél irányában eltolódó érzelmeket, az elfogadás, az intimitás visszafejlődését, a kihűlő, elmúló érzéseket. De jelezheti azt is, hogy már nem vonzódunk a másikhoz, nem kívánjuk annyira, mint korábban. Vagy egyszerűen a párunknak szájüregi problémái vannak.

 

Minden esetre egy valami szinte biztos: ha úgy érezzük már nem annyit és/vagy nem úgy csókolózunk, mint korábban, akkor valami változott, vagy nincs rendben a kapcsolatunkban. Talán érdemes ilyenkor feltárni a megbújó problémákat, még mielőtt a verbális, tudati szintre jutnának. Megfelelő érzelmi intelligenciával ellátott pároknál ez nem okozhat gondot.

 

Egyetértesz? Vitatkoznál? Itt a lehetőség, hogy kommentelj!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://playthegame.blog.hu/api/trackback/id/tr12739854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása